secundo

Cristina Nemerovschi şi Ana Barton îşi întâlnesc cititorii la Cluj

Editura Herg Benet şi Librăria Book Corner vă invită sâmbătă, 11 octombrie, de la ora 16, la lansarea romanelor “Rezervaţia unicornilor” şi “Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes”, cele mai recente cărţi semnate de Cristina Nemerovschi, şi „Prospect de femeie”, volumul de debut al Anei Barton.

Lansarea va avea loc la Book Corner Librarium, din Cluj-Napoca (Bulevardul Eroilor, nr. 15).

Invitaţi, alături de cele două autoare, vor fi Liviu Antonesei, Alexandru Petria şi Alex Voicescu.

Cititorii despre „Rezervaţia unicornilor”:

„Cartea asta mi-a cutremurat realitatea, mi-a dat întrebãri acolo unde aveam certitudini. Mi-a dat insomnii, temeri, angoase.
Dacã nu ar exista Cristina Nemerovschi, cineva ar trebui sã o inventeze, şi cât mai repede. Pentru cã face lucruri. Spune adevãruri, aduce întrebãri, îţi dã, prin cãrţile ei şi nu numai, poftã de a trãi cu adevãrat, sete de (auto)cunoaştere, distruge mituri, îţi deschide ochii, te face sã îţi doreşti sã fii prieten cu riscul, îţi aratã moartea, dar elogiazã viaţa. Distruge realitãţi, doar pentru a crea altele mai frumoase. Îţi intrã în vise, ţi le schimbã, îţi sãdeşte dorinţa de a construi o lume aşa cum nu aveai curajul sã visezi. Nu o lume a altora, cum e cea în care trãieşti, ci o lume a ta, o lume a ei, a lume a noastrã, în care oamenii sunt frumoşi şi sinceri, o lume în care nu existã manelişti cu burtã de bere care râgâie mici şi poartã trening cu pantofi când merg la film, o lume în care oamenii nu sunt porci şi vaci, ci oameni cu adevãrat. O lume în care sã trãieşti, nu doar sã exişti. O lume cu unicorni.” (altfel-de-carti.blogspot.ro)

Cititorii despre “Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes”:

“Nu doar umorul este meritul scriitoarei în acest roman; o ironie nemiloasă şi îndrăzneaţă, concentrată şi savuroasă merge ca un fir roşu prin întregul pamflet – în câteva capitole, recunoşti personaje reale, fie scriitori, fie critici literari, fie actori mai puţin importanţi pe scena vieţii literare, dar care sunt ridiculizaţi cu talent, făcându-te să te bucuri de fiecare frază. Nici nu vreau să mă gândesc ce şoc vor avea indivizii după care aceste personaje au fost inspirate, dacă vor avea suficientă prezenţă de spirit să se recunoască în romanul Cristinei Nemerovschi!

Cu un final la care nu te aştepţi, care îţi trage scaunul de sub fund, cu acest Gigi Anghelescu atât de captivant şi savuros, romanul-pamflet al Cristinei Nemerovschi este probabil cea mai potrivită lectură pentru 2014. Îţi va descreţi fruntea, dar te va şi pune pe gânduri.” (Alexandru Petria)

Cititorii despre „Prospect de femeie”:

„Delicateţe şi forţă, stihuri-volute şi umor, uimitoare bogăţie de limbaj şi sensibilitate incandescentă, poezie-n proză şi invers. Emoţie. Sau o sinecdocă splendidă. Trebuie notă de subsol?“ (Răzvan Petrescu)

„Ironic, dar ludic. Dulce, dar muşcător. Brocat, delicat şi cu un simţ al detaliului precum o dantelă frivolité. «Prospect de femeie» se ia pe nemîncate, pe inima goală, căci o umple cu vîrf şi îndesat. Nu are contraindicaţii, iar supradozajul este recomandabil pentru cord şi neuron.“ (Petronela Rotar)

*

Cine este Cristina Nemerovschi?

Supranumită de critici “rebela literaturii române de azi”, licenţiată în filosofie, cu un master despre L. Wittgenstein, Cristina Nemerovschi a debutat în 2010, cu romanul Sânge satanic. Cartea a reprezentat atât un succes de critică, dar mai ales de public, fiind reeditată doar câteva luni mai târziu. În numai un an, Sânge satanic s-a impus ca un adevărat fenomen social, consacrând un nou stil în literatura tânără şi inspirând numeroase manifestări artistice: poezie, piese de teatru, visual art, muzică. Romanul a primit referinţe elogioase, fiind comparat cu opere-cult ale unor autori precum J. D. Salinger, Henry Miller, Irvine Welsh, Chuck Palahniuk, Bret Easton Ellis sau Anthony Burgess, şi a fost distins cu premiul Tiuk! pentru debut, cu titlul Cartea anului 2011, nominalizare la titlul Cartea anului 2010, ales printre finaliştii Premiers Romans En Lecture.

Al doilea roman al Cristinei Nemerovschi, Pervertirea, a apărut în 2012 la editura Herg Benet. Cartea a fost supusă controverselor încă din primele luni, câteva lecturi publice fiind întrerupte, temele romanului fiind considerate “imorale, violente şi indecente”. A fost reeditată în 2013, conţinând fragmente inedite (Jurnalul Amaliei). Ani cu alcool şi sex este al treilea roman semnat de Cristina Nemerovschi, o continuare la Sânge satanic. În 2013, în colecţia Cărţile Arven a Editurii Herg Benet, apare nymphette_dark99; cartea este reeditată doar câteva luni mai târziu. În acelaşi an apare şi cea de-a treia ediţie a romanului Sânge satanic.

În noiembrie 2013, Cristina Nemerovschi publică la Herg Benet un volum compus din discuţiile avute cu cititorii săi, intitulat Ce facem cu România? – Cititorii în dialog cu Cristina Nemerovschi. Rezervaţia unicornilor (2014) este romanul care încheie trilogia Sânge satanic.
Tot în 2014, publică romanul-pamflet Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes.
Proza Cristinei Nemerovschi a fost inclusă în câteva antologii, atât din România, cât şi internaţionale.

Autoarea a anunţat pentru noiembrie 2014 un nou roman, intitulat Păpuşile, aşteptat deja cu mult entuziasm de cititori.

Cine este Ana Barton?

Fiindcă am fost gimnastă până mi-au calculat vârsta osoasă şi-au stabilit că despre performanţă n-o să poată fi vorba din motive de lungime excesivă, aş putea spune că am o mobilitate impresionantă. Am 40 de ani. Sunt însă atât de imatură încât aproape că mi-e ruşine să-i declar. De arătat, da, îi arăt pe toţi, deşi, uneori, parcă mai văd şi zecimale pe-acolo. De şcoală ce să zic? Am o educaţie eclectică, model toptan: Teologie, Litere, Cultură şi Civilizaţie Ebraică, Psiholingvistică. Babel ori foame. Sigur, arareori mă înţeleg pe mine şi cu mine, dar m-am lăsat şi de dramatizări. Cine sunt? Mama unei copile de 12 ani şi jumătate pe care o cheamă Rada. Cum sunt? Vie, deocamdată. Binecuvântată stare. Ce fac? Am trei caiete, unul acasă, unul la birou şi unu-n geantă, pe care le scot câteodată aproape compulsiv pentru a nota, ilizibil, fără excepţie, câte o trecere de glonţ neîncărnat prin cap. Apoi, mă enervez crunt, încercând să descifrez ce naiba a scris din voia-i invariabil şi mioritic-implacabil năstruşnică stiloul ăla galben cu oranj, că dau numai peste lecţiuni incerte. Scriu de douăzeci de ani, (ex)trăgându-mă sârguincios din publicistică precum darwiniştii din maimuţă.

afis-cluj-hbp

, , , , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns