secundo

De ce vă bateţi în RATB?

Citeam de curând un comentariu al unui om deştept, bun observator, care spunea că bătrânii din România par ca subiecţii unui experiment la droguri care sporesc agresivitatea – oriunde te uiţi, bătrânei cu feţe de zombies, murdari pe haine, cu pantofi rupţi, zbiară şi se îmbrâncesc ca teleghidaţi, uitând, în secunda următoare, pentru ce şi de la ce a pornit totul. Bine, şi toată lumea vine după asta cu scuze pentru ei – stai să vezi, că sărăcie. Că sistemul medical la pământ. Că TV prost, care îi imbecilizează. Da, toate astea sunt reale, dar nu scuză răutatea, privirea aia de nebun căruia i s-au furat jucăriile şi trebuie neapărat să se răzbune.

Şi când am văzut filmuleţul cu femeia bătută că fuma o ţigară electronică m-am gândit la spusele omului deştept. Şi m-am mai gândit la cât de familiară pare întâmplarea asta, cum toţi am asistat, la un moment dat, la bătăi în mijloacele de transport în comun.

Dar, mna, punctul cu adevărat culminant a fost săptămâna trecută. Am mers de 4 ori cu tramvaiul, respectiv autobuzul şi troleibuzul, în zile diferite, şi în fiecare din cele 4 călătorii am asistat la bătăi. Dar nu îmbrânceli şi sudalme, ci BĂTĂI. În toată regula. O fi fost de vină ora de vârf, dar nu prea cred.

Cam aşa:

În 104 m-am urcat la Vatra Luminoasă, tocmai când mulţimea cuprinsă de furie, din autobuz, arunca la propriu pe uşă un cerşetor megasuperîmpuţit. Ăluia îi mai rămăsese înăuntru o sacoşă cu chestii adunate de la cerşit, care puţea şi ea. I-au aruncat o ţoală, o pâine care îi căzuse pe jos, dar sacoşa n-au mai reuşit să i-o arunce, că s-au închis uşile şi a pornit 104-ul din staţie.
“I-o dăm la staţia aialantă, să fugă dupe ia hăhăhăhă”, a zis un cocalar.

Într-adevăr, la Muncii i-au aruncat pe uşă şi sacoşa, fix în capul unei babe care stătea pe bancă, în staţie. Şi tot la Muncii s-a pornit bătaia. Culmea, o să râdeţi, dar s-a pornit de la principii. Nu-i corect, zicea un bătrânel, să-l arunci pe bietul om în stradă, ce dacă pute, ce, e vreo lege care interzice să puţi în autobuz? Care, frate, zicea un cocalar, vrei să intre mirosu’ în noi, să nu mă mai pot duce la gagică-mea de jenă?! Da, dar nu să-l arunci aşa, ca putea să-l calce vreo maşină!, zice un om cu o paporniţă. Ia mai taci, tataie, dă-l în pula mea, să-l calce, morţii lui de împuţit, comentează unul, întrerupt brusc de maneaua care îi răsuna din telefon. De nu m-am săturat de ăştia care vreţi să-i luaţi pă toţi acasă, să vă spălaţi cu ei pă cap!, i-a luat altul vorba din gură. Tu ce ţii, bre, cu el?!, sare şi o băbuţă, scuipând involuntar pe cei din jur.

Au mai continuat câteva minute schimburile de replici, după care, parcă fără preaviz, unul dintre bătrânii care susţineau că aurolacul ar fi trebuit călcat de maşină a sărit spre bătrânul mai paşnic şi i-a dat una în cap. Ăluia i-a sărit basca şi, în timp ce se apleca să şi-o ridice, altul din gaşca “paşnicilor” l-a pocnit pe primul în stomac. Noi, ăştia care nu voiam să ne testăm croşeurile, am fost nevoiţi să ne înghesuim în partea din faţă a autobuzului, unde încă nu se duceau lupte. Până la Unirii, aveai deja senzaţia că eşti la Hellfest, la wall of death. Am coborât cu breteaua desfăcută la rucsac şi cu o şuviţă de păr smulsă :D

În tramvaiul 1, pe la Lizeanu, a fost cea mai incredibilă-absurdă-nebună fază pe care am văzut-o în ultimele luni. Era foarte cald şi geamurile nu se deschideau, erau din alea blocate, ca să meargă doar aerul condiţionat. Dar aerul nu mergea, că România. La un moment dat, un bătrânel pipernicit se ridică de pe scaun şi începe să buşească tare cu pumnul în geam. Disperat şi insistent, de parcă ar fi bătut în uşă la plătit întreţinerea. După vreo douăzeci de lovituri, pierde ţinta, şi îi dă din greşeală cu pumnul în cap doamnei care stătea pe scaunul din faţă. Ei bine, şi se declanşează războiul! Nu, nu cum v-aţi fi aşteptat, nu l-a bătut femeia sau ceva de genul – din nou, războiul a pornit pe principii. Stai aşa, au zis unii, că dacă sparge dumnealui geamul VA FI CURENT! Da, dar nici nu putem sta aşa, pe căldura asta, nu vedeţi că NU E AER?!, a urlat tabăra opusă. Mai bine să-l spargă, sau să-l forţeze, ceva! Lasă, dom’le, mai bine aşa închis, te trage un curent de nu te mai ridici din pat o săptămână! Asta îţi trebe, doctorii, belele?! Ştie ăştia de ce le are blocate! Pleacă, bre, de aici, vrei să ne vie rău, e o căldură de mori cu zile! Şi buf!, primul pumn. Ia, bă, mâna de pe mine, ce dai? Lasă omu’ să deschidă geamul, ce te bagi dumneata, e problema dumitale?! Eu mă uitam fascinată cum NIMENI, dar absolut nimeni, nu ia în calcul şi probabilitatea foarte credibilă în care geamul nu se va lăsa spart… În tot timpul bătăii, primul moş buşea neîntrerupt în geam, dar pe geam îl cam durea în pulă.

Când am coborât, la Iancului, geamul rămăsese intact. Moşii, cam zdrenţuiţi.

batrani batausi

În troleibuzul 90, cum m-am urcat, bătaia era pornită, dar încă oarecum la început. Din ce-am putut reconstitui, o piţi se urcase prin faţă, împinsese finuţ o babă, gest care i-ar fi fost iertat, dar, vai! – avea o bluză roz, transparentă. Tineretu’ de azi, unde s-a mai pomenit aşa ceva?… Aia e ţinută de mers pe stradă?! La bordel, alooo!, zbiera un pensionar. Fata s-a întors şi l-a înjurat. Lasă, tataie, lasă, că ai vrea să dai şi tu două numere aşea la fata!, a zis un om între două vârste, făcându-i cu ochiul. Da’ cum îţi permiţi să vorbeşti aşa cu mine, ia du-te-n paştele mă-tii!, a ţipat bătrânelul. Tu să nu te iei de mama, împăiatule, i-a zis bărbatul, şi l-a îmbrâncit, cum se pare că mai făcuse o dată. Bătrânul a căzut peste două puştoaice, care au chicotit. Eu m-am gândit, amuzându-mă oarecum, la care ar fi fost şansele să se bată lumea taman în ziua aia pornind de la o bluză transparentă, cum era şi a mea, de altfel, fiindcă mergeam la Nopţile amanţilor, a Corinei Ozon :D

Şi, în ultimul dintre troleibuzele purtătoare de bătăuşi, un R – fiindcă se retrăgea, am nimerit când bătaia deja se sfârşise. Un bătrân avea părul foarte ciufulit şi comenta nervos şi jignit, am presupus că el era victima, sau, mă rog, una din ele. Era prea târziu să mai reconstitui exact de la ce pornise totul, dar am intuit, din oftaturile bătrânului, că avea legătură cu Elena Udrea.

batrani batausi 2

, , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cele mai ţăcănite faze de la Bookfest | Sanctuary for rebels and misfits - 26/05/2015

    […] văzut anul ăsta la Bookfest, în special în primele două zile, miercuri şi joi. Bine, poate pe ăia din RATB, dar ăştia îi bat la fundul […]

Lasă un răspuns