secundo

Pe foc

Felix Nicolau glumea, într-o recenzie la nymphette_dark99, pomenindu-i pe pensionarii care, supăraţi, dau foc în balcoanele proprii, cu bricheta, cărţilor mele, după lăsarea serii (eu mi i-aş imagina mai degrabă provocând genul ăsta de incendii cu aprinzătoarele de aragaz, le sunt mai la îndemână :) ). Am mai tot glumit şi eu pe tema asta, au mai glumit şi cititorii mei, ironizând constant gospodinele nervoase care nu voiau să pună pe rug numai cărţile mele, ci şi pe autoare, să curme răul de la rădăcină. Şi, mna, se pare că e puţin adevăr în credinţa populară că dacă vorbeşti des despre un lucru care nu ţi s-a întâmplat, până la urmă ţi se întâmplă – ieri îmi scrie o cititoare că maică-sa a dat foc în spatele blocului la Rezervaţia unicornilor. Şi i-a interzis să meargă la toate fest-urile din vara asta.

“Ştii, mama n-a prea mai citit nimic de la Punguţa cu doi bani”, îmi scrie ea. Am întrebat-o dacă i-a argumentat de ce i-a luat cartea (cumpărată de fată, din banii ei) şi i-a ars-o. “Credea că romanul o să mă facă să înjur nonstop”, mi-a zis, printre zeci de emoticoane de râs. Şi mai credea că, dacă îmi citeşte cărţile – oricum le citise deja! – fiica ei va face sex cu tot liceul, ba chiar cu tot cartierul, va lua numai note proaste la şcoală şi va începe să ia droguri. Că îi va corupe şi pe ceilalţi din clasa ei şi vor chiuli împreună, se vor droga şi vor face sex pervers şi neprotejat.

Anyway, ca să o oftice cu adevărat pe maică-sa, a hotărât să cumpere mai multe exemplare din carte şi să le împrăştie tuturor adolescenţilor din familie, de ziua lor de naştere şi nu numai :D

Şi nu e singurul caz.

De curând, după o întâlnire cu liceenii, la bere, o cititoare mi-a povestit ceva asemănător – că are o prietenă a cărei mamă a făcut la fel, tot cu unul din volumele trilogiei.

foc

M-am gândit imediat la scriitorii care mărturiseau că s-au simţit teribil de trişti auzind că unele cărţi, nu neapărat ale lor, considerate prea şocante pentru timpurile lor, au fost arse. Eu, recunosc, nu m-am simţit neapărat tristă, ci în primul rând amuzată. Da, ok, dacă aş întâlni-o pe una din mamele alea aş mânji-o din cap până-n picioare cu caca moale şi aburind de maidanez în călduri, dar nu neapărat pentru prostia de a arde cărţi pe care nu le poate înţelege, ci mai mult pentru că e o mamă atât de ratată, pentru că prostia, ipocrizia şi îndârjirea femeii ar putea să afecteze viitorul copilului ei, oricât de mişto, puternic, lucid şi independent ar fi el. Însă, dincolo de asta, tot ce poţi face e să izbucneşti într-un râs sănătos. Că mai există oameni atât de naivi încât să creadă că salvează lumea dând foc unei cărţi. Că sunt la fel de proşti, dacă nu mai proşti, ca ăia care dădeau foc oamenilor cândva, crezând că, odată cu oamenii, vor pieri şi ideile pe care ei le aduceau în lume.

De fapt, niciodată, în niciun loc din lumea asta, o idee nu a pierit arsă de foc. Au ars oamenii şi cărţile care le purtau, dar ideile şi-au văzut de treabă, au continuat să existe, în forme diferite sau identice, în alte minţi, în alte generaţii.

mihaela elisabeta ilie

Evident că oricine, auzind aberaţii din astea, şi-ar dori să dea cu un pietroi în cap omului prost care, de frică, distruge munca unor oameni care au muncit la OBIECTUL care e cartea. Editorul, redactorul, corectorul, graficianul, tipograful, librarul, şoferul şi atâţia alţii. Dar, după ce-ţi trece indignarea firească, rămâi cu un sentiment foarte, foarte cool. Ai speriat un prost, deci cartea ta are forţă, şi nu doar pentru oamenii care gândesc şi care îţi înţeleg scrisul şi mesajul. Un prost, chiar dacă nu te-a înţeles, a simţit că opera ta ar putea schimba lumea şi s-a panicat.

A retarded, phony cunt shits her pants in trembling agony.

Şi tu eşti cel care a adus-o acolo.

words of fantasy

, , , , , ,

2 Responses to Pe foc

  1. Alex`andra 23/06/2015 at 9:53 pm #

    Oamenii de tipul ăsta nici nu-şi dau seama ce fenomene în masă pot stârni. foarte bine, să le ardă, atunci tinerii vor fi şi mai înverşunaţi şi se vor manifesta în direcţia asta, după cum bine s-a şi văzut, cumpărând ŞI mai multe exemplare.

  2. Cristina Nemerovschi 23/06/2015 at 10:24 pm #

    Da, exact :) Probabil ca furia ii impiedica sa inteleaga ca focul nu rezolva nimic:)

Lasă un răspuns