secundo

Prindeţi-o, fuge cu perlele mele!!!

Cine şi cum a reuşit să mă facă să râd aşa rău în după-amiaza asta, de-am fost la un pas să leşin: o… chestie, o capră de sex masculin, să-i zicem, s-a apucat să întrebe în toate părţile cum poate face el să mă dea în judecată, pentru că – acum vine, ta-daaa! – i-am folosit o „perlă” fără să-i cer voie în Indignaţii, capitolul în care fac mişto de proşti, din cartea Ce facem cu România. Perla lui, dacă-mi aduc eu bine aminte, era ceva gen: “E plătită fata asta să destabilizeze poporul român!”. Evident, perlosul formulase această magnifică afirmaţie într-un loc public (Facebook, dacă nu m-a lăsat de tot memoria), loc din care eu am preluat-o şi am introdus-o în carte. Pentru orice creatură dotată cu creier în stare de funcţiune, e de la sine înţeles că n-aveam nevoie să-i cer perlosului acordul pentru a-l face de râs – se cheamă pamflet, satiră etc. Cum ar veni, dacă ziarul Caţavencii vrea să scrie un pamflet despre discursul pe care Băsescu l-a avut la TV, doar cineva la fel de imbecil ca perlosul poate să-şi imagineze că ziarul o să-i dea un mail politicos lui Băsescu, în care să zică: “Domnule preşedinte, cu respect, vreau să vă cer voie să folosesc o propoziţie din discursul dvs. adresat pop. român, ca să vă dau muie cu ajutorul acesteia, cu respect.” E public, e. Eşti îndeajuns de prost încât să tragi o băşină în văzul lumii? Asumă-ţi că s-ar putea duce vorba despre ea.

Fiindcă mă gândesc să pun răul în faţă şi să-mi imaginez că poate acum pe blogul meu va intra din greşeală şi un om prost, fac o precizare (pentru noi faptul e de la sine înţeles, dar prostul o să aibă ceva probleme să vadă ce şi cum): o “perlă” nu e o “creaţie intelectuală”, pe care să nu ai voie să o popularizezi fără acordul autorului ei. O “perlă” e o afirmaţie şi atât. O „perlă” e o băşină şi atât. Dacă ai fost pe fază şi ai surprins-o, poţi scrie fără probleme despre ea. E ca la perlele de la Bac – nimeni nu se duce să ceară voie elevilor sau profesorilor să-i facă de râs.

Dar de fapt nu asta m-a făcut propriu-zis să râd, ci enorma inconştienţă şi ipocrizie în care se bălăceşte prostul românesc. Cum ar veni, preocuparea vitală a perlosului nu era că el a emis o bazaconie, ci că mulţi oameni vor afla acum despre ea. Nu că el e prost şi că ar trebui să n-o mai arate, ci că oamenii vor râde de el că-i prost. Ca să înţelegeţi mai bine: să zicem că numele tău e Sorinel Narcisius Zambilă şi ai cont de Facebook. Într-o noapte bei un sfert de bere, te îmbeţi şi postezi un status lacrimogen în care te confesezi cui vrea să te asculte că fosta ta iubită te lega în baie de calorifer, te bătea cu făcăleţul şi pe tine te durea rău, mai ales când te lovea peste coaie, dar nu te lăsa inima s-o părăseşti, fiindcă maică-ta o adora şi-i făcea în fiecare duminică găluşti cu prune. Dimineaţa vezi că o pagină cu mulţi cititori ţi-a dat share la postare, de fun. Tu, fiind gâgă irecuperabilă, în loc să te superi pe tine că eşti prost, te superi pe ăla că a distribuit şi râs de prostia ta, împreună cu cititorii lui.

perlosu

Sau, altfel: tot tu, Sorinel Narcisius Zambilă, te duci într-o zi la Universitate, că vrei să vezi dacă poţi da admiterea chiar dacă ai abandonat şcoala în clasa a doua, primul semestru. Chiar în faţa Facultăţii de Litere, te trece căcarea. Dar o căcare din aia tragică, care nu mai poate aştepta sub nicio formă. Fiindcă nu te duce capul să intri şi să întrebi dacă au budă – cum am stabilit de la început, eşti gâgă –, îţi dai jos pantalonii şi te caci în faţa Facultăţii de Litere. Mă rog, mai la fântână, colo-şa, că nu poţi defeca decât dacă auzi susurul apei. E, şi vine un om, un turist, şi-ţi face o poză. Acum, tu cât de retardat şi ipocrit trebuie să fii ca să te oftici nu că te-ai căcat unde nu trebuie, ci că un om cu simţul umorului te-a tras în poză?

Aşa şi perlosul. Lui nu-i e ruşine că-i vai de mama lui, că-i prost, că-i agramat, că peste doi ani o să vină un şmecher şi să-l îmbârlige să-i ia casa, convingându-l că e musai s-o treacă pe numele lui, că altfel, doamne păzeşte, intră în patrimoniul masonilor care vor să destabilizeze poporul român. Nu, lui i-e ruşine că cititorii cărţii Ce facem cu România? or să râdă de el.

Dar e ATÂT DE FIRESC să râdă, cât timp el a spus o bazaconie PUBLIC. Perlosul avea opţiunea să tacă, să nu se facă de râs, să nu dea frâu liber prejudecăţilor şi frustrărilor, să nu vorbească despre ce nu cunoaşte. Dacă el s-a pişat pe opţiunea asta, e firesc să suporte consecinţele.

Eu sunt tare curioasă cum mă va da în judecată, ce-o să spună acolo: “Prindeţi-o, prindeţi-o, fuge cu perlele mele!!!”?

facepalm-bear-560x560

Aşa că, până una-alta, nu mai fac nimic; am sistat toate activităţile – nu mai dorm, nu mai scriu, nu mai ies la plimbare, nu mă mai întâlnesc cu cititorii, stau şi mă uit pe tavan aşteptându-l pe perlos să mă invite la tribunal, ca să-i dau perlele înapoi.

…sau nu :D

, , , , , ,

2 Responses to Prindeţi-o, fuge cu perlele mele!!!

  1. MOROMETE 14/09/2014 at 9:55 pm #

    Da la om perlele inapoi, prea esti bulangioaica. :D

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cristina Nemerovschi în dialog cu SemneBune – partea I – SemneBune - 20/11/2014

    […] Facebook, am mai vorbit cu cititorii, am răspuns la nişte emailuri şi am scris un text pe blog, “Prindeţi-o, fuge cu perlele mele!”, în care am povestit o întâmplare haioasă tot din dimineaţa aia: un om se supărase foarte […]

Lasă un răspuns